peelings

Τι είναι τα peelings;

Το peeling είναι μία τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για να βελτιώσουμε την εμφάνιση του δέρματος. Αποσκοπεί στην αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων του έτσι ώστε η νέα επιδερμίδα που δημιουργείται να είναι πάντα ποιοτικά καλύτερη από την προηγούμενη.

Έχουν ένδειξη σε δέρματα με ακμή, ουλές ακμής, γήρανση, φωτογήρανση, μέλασμα, πανάδες, κηλίδες.

Με αυτή τη θεραπεία εφαρμόζεται στο δέρμα ένα ειδικό διάλυμα έτσι ώστε να προκαλέσει την απολέπισή του. Το νέο δέρμα είναι πιο απαλό, φωτεινότερο και με λιγότερες ρυτίδες, πανάδες, ουλές ακμής καθώς και με λιγότερο προφανείς πόρους.

Πώς εκτελούνται;

Τα peelings χωρίζονται σε επιφανειακά, μεσαία και βαθιά. Όσο πιο βαθύ είναι το peeling τόσο πιο αποτελεσματικό είναι αλλά και τόσο μεγαλυτερος ο χρόνος αποθεραπείας του.

Ο δερματολόγος, ανάλογα με το πρόβλημα, τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος θα προτείνει και το καταλληλότερο peeling. Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι – το γλυκολικό οξύ, τα οξέα φρούτων, το τριχλωροξικό οξύ (TCA), το σαλικυλικό οξύ, το μανδελικό οξύ, το λακτικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και η φαινόλη. Το peeling μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο του δερματολόγου σαν μια καθημερινή επίσκεψη.

Το ειδικό διάλυμα μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο και το σώμα. Το δέρμα απολυμαίνεται και απολιπαίνεται προσεκτικά και προστατεύονται τα μάτια και τα χείλη. Εφαρμοζεται το διαλυμα με ειδικα πινελα ή γαζες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται αρχικά τοπικό κνησμό και αμέσως μετά αίσθηση τσουξίματος που διαρκεί λίγα λεπτά και η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Στο σημείο που έγινε η εφαρμογή του διαλύματος παρατηρείται ήπια ερυθρότητα και μετά από λίγες μέρες το δέρμα σε κάποιες περιπτώσει και εάν είναι επιθυμητό, ξεφλουδίζει. Αν τα peelings είναι βαθύτερα μπορεί να παρατηρηθεί μία πιο έντονη ερυθρότητα, καθώς και εμφάνιση καφέ κρουστών οι οποίες εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, - στα ελαφριά peelings - μπορεί να είναι άμεση.

Πότε εκτελούνται τα peelings;

Θα πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του καλοκαιριού και τις ήμερες με έντονη ηλιοφάνεια. Για τα βαθύτερα peeling κατάλληλη εποχή είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Τα ελαφριά peeling όμως μπορούν να γίνουν και πέραν αυτής της περιόδου.

Η χρήση αντηλιακού θεωρείται απαραίτητη τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα του κύκλου των peelings. Όσον αφορά τα βαθύτερα peelings, είναι ορθή η παραμονή στο σπίτι για λίγες ημέρες.

Όσο για το πόσα peelings είναι απαραίτητα, αυτό εξαρτάται από την βλάβη που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν χρειάζεται μια απλή ανανέωση πρόσωπου, χωρίς προβλήματα ουλών, ρυτίδων ή υπερμελάγχρωσης είναι αρκετές 2-4 συνεδρίες. Αν όμως υπάρχουν ουλές ακμής, μέλασμα ή φωτογηρασμένο δέρμα, οι συνεδρίες μπορούν να αυξηθούν.

Ο δερματολόγος είναι κατάλληλος να αποφασίσει τον αριθμό τους. Ως αποτέλεσμα το δέρμα εμφανίζεται πιο ανανεωμένο, φωτεινό και με πολύκαλύτερη υφή. Αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα που δίνουν στο δέρμα κουρασμένη όψη. Βελτιώνεται το χρώμα του δέρματος δίνοντάς του τη φυσιολογική του φρεσκάδα. Αυξάνεται η ελαστίνη και το κολλαγόνο.

Η διάρκεια του αποτελέσματος στα βαθιά peeling είναι για όλη τη ζωή όσον αφορά στις ουλές από ακμή ή για αρκετά χρόνια όσον αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα. Σε ελαφρύτερα peeling μπορεί κάποιος με περιοδικές εφαρμογές να συντηρεί το αποτέλεσμα.

Αντενδείξεις των peelings

Το χημικό peeling πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που:

 • έχουν υποτροπιάζων έρπη
 • ακολουθούν θεραπεία με ισοτρετινοΐνη.
 • το επάγγελμά τους απαιτεί πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο
 • έχουν υψηλό συντελεστή επικινδυνότητας για την εμφάνιση δυσχρωματισμών στο δέρμα: μελαχρινοί, έγκυες γυναίκες και άτομα που λαμβάνουν
  φάρμακα που επηρεάζουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος
 • έχουν μυρμηγκιές
 • έχουν τραύματα σε επούλωση ή έχουν κάνει πρόσφατη ακτινοθεραπεία
 • έχουν ιστορικό χηλοειδών ή ουλών
 • έκαναν κρυοθεραπεία μέσα στον προηγούμενο από τη θεραπεία μήνα
 • έχουν τοπική δερματίτιδα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα
 • έκαναν πρόσφατα βλεφαροπλαστική, λιποαναρρόφηση, lifting προσώπου, laser resurfacing.
Προγραμματίστε το Ραντεβού σας210 7218047
Στείλτε μας emailtelanthop@yahoo.com
Επισκεφθείτε μαςΑΘΗΝΑ | ΧΑΛΑΝΔΡΙ | ΒΑΡΗ