Τα μάτια αποτελούν ανέκαθεν ένα από τα πρώτα σημεία που κοιτάζουμε σε έναν άνθρωπο. Επιπλέον, την πολύ ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, τα μάτια μας είναι το μόνο εμφανές χαρακτηριστικό του προσώπου μας. Με αυτά εκφραζόμαστε και συνδεόμαστε με τους γύρω μας. Η εμφάνισή τους λοιπόν διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Και δε μιλάμε μόνο για το χρώμα και το σχήμα τους αλλά και το κάτω μέρος τους. Εκεί όπου συχνά παρατηρούμε το αντιαισθητικό φαινόμενο της «σακούλας». Ας δούμε λοιπόν τι είναι ακριβώς οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια, που οφείλονται και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι επίμονες υπερκερατωσικές βλάβες. Αρχικά παρατηρείται μία υπεραιμική βλάβη του δέρματος με ασαφή όρια, η οποία με τη πάροδο του χρόνου, αποκτά σαφέστερα όρια και αναπτύσσει λεπτά προσκολλημένα διαυγή λέπια, που αργότερα γίνονται παχύτερα και κιτρινόχροα.

Η μελαγχρωματική, η υπερτροφική ακτινική υπερκεράτωση και η ακτινική χειλίτιδα (όταν εντοπίζεται στα χείλη), αποτελούν κλινικές μορφές της ακτινικής υπερκεράτωσης. Σχετίζονται με την ηλιακή έκθεση και αναπτύσσονται κυρίως σε φωτοεκτεθημένα μέρη του σώματος (κεφαλή, τράχηλο και ραχιαία επιφάνεια άκρου χείρα) είτε ως μονήρης, είτε ως πολλαπλές βλάβες (με μέσο όρο έξι με οχτώ) σε κάθε ασθενή.

Υπάρχει εποχιακή τριχόπτωση;

Ουσιαστικά όχι, για την επιστημονική κοινότητα είναι ένας μύθος!! Η φυσιολογική απώλεια τριχών είναι μέχρι και 100 τρίχες κατά μέσο όρο την ημέρα. Σε μερικούς ανθρώπους το νούμερο αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αλλά ταυτόχρονα παράγουν και μεγαλύτερο αριθμό νέων τριχών οπότε, η αναλογία της απώλειας τριχών προς την παραγωγή νέων παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Από το περιοδικό ΟΚ

Η αισθητική ιατρική αφορά την βελτίωση ατελειών του δέρματος και των υποκείμενων ιστών. Αν και θεωρητικά οποιοσδήποτε πτυχιούχος ιατρικής μπορεί να προβεί σε αυτές τις πράξεις, είναι εύκολα κατανοητό το γιατί η Δερματολογία κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεδομένου ότι ΜΟΝΟ στην ειδικότητα της Δερματολογίας διδάσκεται λεπτομερώς η ανατομία και η φυσιολογία του δέρματος.

Technical considerations and complications

Since ancient times, man has considered the nose to be the key feature, of facial appearance. As the central and most prominent part of the human face, the nose contributes to determine the beauty of a person significantly.

Certain ancient populations, particularly in India, had the common tradition to cut off a person's nose as an act of humiliation to thieves and prisoners of war.

Από τα αρχαία χρόνια, η εμφάνιση του δέρματος έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική καταξίωση και την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι το δέρμα έχει χαρακτηριστεί ως το καλειδοσκόπιο της ψυχής. Σήμερα σε μια κοινωνία στην οποία ο δυτικός τρόπος σκέψης και ζωής αναζητά την «αιώνια» νεότητα και την εν γένει καλαισθησία το δέρμα κατέχει εξέχουσα θέση στην προσπάθεια αυτή, ούτως ώστε, να επικρατεί το πρότυπο του "baby skin".