Έτσι για παράδειγμα το Botox, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία και τα lasers εφαρμόζονται διεθνώς από πολλές ειδικότητες, εντούτοις, τα αισθητικά αποτελέσματα των εξειδικευμένων Δερματολόγων είναι σαφώς ανώτερα και για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση της συγκεκριμένης ειδικότητας στις πράξεις ιατρικής αισθητικής. Από την άλλη μεριά, λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε παρατηρείται μείωση του αριθμού των εκτελούμενων αισθητικών πράξεων, αλλά και μείωση των τιμών, όχι μόνο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αλλά και ως σύγχρονη αναγκαιότητα.

Εδώ θα ήθελα να σταθούμε λίγο περισσότερο γιατί αφορά τις αναγνώστριες οι οποίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να μη δελεάζονται απλά και μόνο από τις χαμηλές τιμές, γιατί υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούν θυσιάζοντας την ποιότητα και τη διάρκεια του αποτελέσματος. Όσες λοιπόν, ενδιαφέρονται να προβούν σε μία τέτοια αισθητική ιατρική πράξη θα ήταν σκόπιμο να κάνουν μια έρευνα αγοράς, έχοντας υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:

  • Εκπαίδευση του ιατρού: Επιλέγουμε την σωστή ιατρική ειδικότητα και ζητάμε να μας επιδεικνύονται τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εκπαίδευσης. Τέτοιες εφαρμογές διεθνώς γίνονται πρωτίστως από εκπαιδευμένους Δερματολόγους και δευτερευόντως, από τους αντίστοιχους Πλαστικούς Χειρουργούς, ιατρικές ειδικότητες οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν το πετυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, είναι απογοητευτικό και συνάμα επικίνδυνο για την ασφάλεια της ασθενούς η εκτέλεση των ανωτέρω πράξεων από παραϊατρικό και εν γένει μη εκπαιδευμένο, ή ελλιπώς εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Ποιότητα του εφαρμοζόμενου υλικού: Προσέχουμε την χώρα προέλευσης του εφαρμοζόμενου υλικού και αποφεύγουμε χώρες του τρίτου κόσμου οι οποίες, ναι μεν εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος, εντούτοις τα προϊόντα τους δεν έχουν ασφαλείς μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας (υγιεινή, περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, ασφάλεια αδρανών ουσιών) και συνδέονται με αυξημένα ποσοστά επιπλοκών και μικρή διάρκεια αποτελέσματος.

Τι κοστίζει λιγότερο; Να πληρώσεις περισσότερα στην αρχική εφαρμογή με μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος και απουσία επιπλοκών, ή να πληρώνεις λιγότερα χρήματα ανά εφαρμογή – και αθροιστικά περισσότερα χρήματα – δεδομένου ότι, θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για τη διατήρηση του ίδιου αποτελέσματος, ή ακόμα χειρότερα, να έχεις το άγχος και το κόστος της αντιμετώπισης τυχόν επιπλοκών. Φανταστείτε και ένα τρομακτικό αλλά υπαρκτό πλέον σενάριο.

Εφαρμογή θεραπείας από ανεκπαίδευκτο ιατρό με υλικά κακής ποιότητας! Προσοχή γιατί αυτού του είδους ευκαιρίες διαφημίζονται συχνά στο διαδίκτυο. Εν κατακλείδι, στην αισθητική ιατρική «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» Η μέθοδος της κλασματικής ερμοαπόξεσης με laser (fractional laser) είναι αρκετά γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω του μικρού χρόνου ανάρρωσης και της καλης αποτελεσματικότητας.

Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υφής και της όψης του δέρματος. Επίσης τα αποτελέσματα για τη μείωση ως και την εξαφάνιση των επιφανειακών ρυτίδων, των ουλών ακμής και κάποιων δυσχρωμιών είναι πολύ καλά ως άριστα. Πρόσφατα η ίδια τεχνολογία προσαρμόστηκε εκτός από τα λέιζερ και στις ραδιοσυχνότητες με στόχο την ακόμα περισσότερο μείωση του χρόνου ανάρρωσης και τη διατήρηση, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με το λέιζερ, αισθητικού αποτελέσματος καθώς και τη μείωση τυχόν παρενεργειών. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο χειριστής του μηχανήματος είναι εκπαιδευμένος και η συσκευή αξιόπιστη με πιστοποιητικά.