Τι είναι και που οφείλονται οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα;

Οι μυρμηκιές και τα κονδυλώματα είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human papillomavirus - HPV). Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων.

Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού HPV, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να προκαλέσουν καλοήθεις παθήσεις του δέρματος (μυρμηκιές) ή παθήσεις των βλεννογόνων (των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, του στόματος, του φάρυγγα) και μεταδίδονται συνήθως με σεξουαλική επαφή. Τα κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως θεραπεύονται;

  • Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)
  • Laser CO2
  • Τοπικές φαρμακευτικές κρέμες ή διαλύματα


Μπορεί τα κονδυλώματα να εξελιχθούν σε κακοήθεις βλάβες;

Ναι, ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια. Οι πιο διαδεδομένοι ογκογόνοι τύποι του ιού είναι τα στελέχη 16 και 18. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από HPV λοίμωξη.

Το τεστ ΠΑΠ παραμένει ο βασικός προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αν χρειαστεί γίνεται περαιτέρω έλεγχος DNA του HPV για να βρεθεί και ο τύπος που έχει προκαλέσει τις βλάβες. Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα και στην Ελλάδα εμβόλια

Προγραμματίστε το Ραντεβού σας210 7218047
Στείλτε μας emailtelanthop@yahoo.com
Επισκεφθείτε μαςΑΘΗΝΑ | ΧΑΛΑΝΔΡΙ | ΒΑΡΗ